Profile Photo

Hololens-ohjelmointikokemuksia, osa 1

Pääsin kokeilemaan itse ensimmäisen kerran Microsoftin Hololens virtuaalilaseja muutama viikko sitten. Hololens on Mixed Rality-tyyppinen laite eli sen läpi näkyy reaalimaailma johonHololens lisää asioita, esimerkiksi näyttää Excel-taulukon jollain seinällä. Kannattaa katsoa vaikka Youtubesta löytyviä esittelyvideoita Hololensistä joista saa käsityksen siitä miten ne toimivat (Demo). Omakohtainen kokemus on vielä järisyttävämpi vaikka laite on omassa luokassaan ensimmäinen versio ja varmasti teknistä kehitystä tulee paljon lähivuosina.LIsää tietoa löytyy vaikka täältä.
Muutaman kokeilukerran jälkeen sitten miettimään miten tuota laitetta voisi hyödyntää tekemällä siihen omia sovelluksia. Ohjelmointivaihtoehdot ovat UWP, Unity ja DirectX/C++. Koska olen tehnyt C#:lla ja WPF:llä sovelluksia tuntui tuo UWP (Universal Windows Platform) luonnollisimmalta valinnalta ensimmäisen sovelluksen tekemiseen. UWP-sovellukset toimivat kaikilla Windows 10 laitteilla, niin puhelimissa kuin isoilla seinänkokoisilla kosketusnäytöillä. UWP:llä aloittaminen on aika helppoa jos osaa WPF:ää ja C#-kielen mutta aika nopeasti selviää että pelkästään WPF-taidot eivät riitä, UWP-kirjastot ovat sopivasti hieman erilaisia kuin perinteisen .NET:in kirjastot eli opeteltavaa ja googlettavaa riittää.
Kehitysympäristön asentaminen on helppoa ja UWP-sovelluksiahan voi tehdä ja testata Windows 10 -koneessa. Hololensin kanssa homma melkein loppui alkumeterille koska emulaattori asentui hienosti mutta ei suostunut toimimaan minun koneessa. Aikani pähkäilyäni totesin että asennetaan koko homma tyhjään koneeseen ja ongelmat katosivat. Hololens-laitteen ja kehityskoneen yhdistämisen jälkeen deployment ja testaaminen laitteella onnistuu varsin vaivattomasti.
Ensimmäinen sovellus oli totta kai ’hello world’ -tyyppinen yksinkertainen sovellus muutamalla kontrollilla ja tapahtumakäsittelijällä.
Sovelto on mukana T2D-projektissa jonka puitteissa pääsin tekemään hieman oikeampaa sovellusta Hololensille. Toisen Hololens-sovellukseni (Thing Explorer) avulla pystyy lukemaan QR-koodin ja sen sisältämän tunnistemerkkijonon perusteella hakemaan pilvestä inventaaripalvelulta tunnisteen mukaisen ’asian’ tarkemmat tiedot.
UWP-sovellukset ovat käytännössä 2D-sovelluksia joten Thing Explorer ei vielä hyödynnä täysipainoisesti Hololensin 3D-ominaisuuksia. Seuraavana pitää aloittaa Unityn opiskelu jotta pääsen hyödyntämään paremmin laitteen tarjoamat mahdollisuudet. Tästä ja muista Hololens-asioita lisää myöhemmin seuraavissa blogeissa.
Profile Photo

Kokemuksia Windows Server 2016:sta

Profile Photo

Will Angular 2 make front-end development great again?

Kuukauden vinkki

Tähtivarmenteen käyttö AD FS -palvelussa

6.5.2016

Onko Active Directory Federation Service -palvelussasi käytössä tähtivarmenne (*.yritys.fi tms.)? Onko Android ja/tai iOS-päätelaitteilla haasteita kirjautumisessa? Ratkaisu voi olla AD FS -palvelimen http.sys -sidoksissa.

Lue koko artikkeli…

Kiltamestarit

 • Profile Photo
  ahti.haukilehto.
 • Profile Photo
  Heikki Bergius.
 • Profile Photo
  Heikki Raatikainen.
 • Profile Photo
  Mika Seitsonen.
 • Profile Photo
  Nestori Syynimaa.
 • Profile Photo
  Pertti Pellonpoika.
 • Profile Photo
  Panu Korpela.
 • Profile Photo
  Sakari Kouti.
 • Profile Photo
  Sami M. Leppänen. Henkilöstön- ja organisaation osaamisen kehittäjä. Learning 2.0 evankelista. Sovelto Channel konseptin ja palvelun palvelupäällikkö.
 • Profile Photo
  Tommi Teräsvirta.
 • Profile Photo
  Toni Ylärinne.

Uudet jäsenet