Puuttuuko työkalupakistasi välineitä tuottavuusloikkaan?

11.12.2015, 08:55 in Lync ja Skype for Business, Office 365, Oppiminen, Pilvipalvelut, Tuottavuus by Mika Seitsonen

Microsoft julkisti joulukuun alussa Office 365 Enterprise E5 -paketoinnin. Olin sitä reilun 150 muun kumppaniedustajan kanssa opiskelemassa tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa. Etukäteen olin ehtinyt kurssien lomassa vasta vähän vilaisemaan, mitä tähän pakettiin kuuluu ja niinpä oli todellakin osaamisvajetta, jota täyttää. Eikä päivän antiin tarvinnut pettyä. Vaikka Skype for Business -puhelinverkkointegraatio ei vielä USA:n ulkopuolella pitkiä askeleita otakaan, niin paljon muuta on jo saatavilla.

Microsoft oli ryhmitellyt uudet toiminnot kolmen teeman perusteella: 1) moderni kollaboraatio 2) mukautetut ja organisaatiokeskeiset näkemykset tietoon ja 3) henkilökeskeinen tietoturva. Tällä viikolla ensimmäiseen teemaan liittyen kerrottiin myös Office 365 Groups -palvelun uusista toiminnoista.

Omalle ”tontilleni” osuvat erityisesti Skype for Business -uudistukset. Kokouksiin osallistuminen puhelimitse onnistuu nyt myös Microsoftin viestintäsillan kautta. Suomi on niiden 15 maan joukossa, joissa tämä palvelu tuli saataville E5:n myötä. Soittopisteitä on toistaiseksi 45 maassa eli kovin kauas ei missään maailmassa tarvitse soittaa.

Skype for Business -kokouksiin soitto onnistuu nyt Microsoft-viestintäsillan kautta.

Skype for Business -kokouksiin soitto onnistuu nyt Microsoft-viestintäsillan kautta.

Esityksessä näytettiin myös, kuinka USA:ssa suoraan O365-hallintakäyttöliittymästä voi puhelinnumeroita hankkia ja sen jälkeen käyttäjille allokoida. Demon voit katsoa Youtubesta. Vähän jäi epäselväksi, mitä tapahtuu mobiilinumeroille ja miten numeroiden siirrettävyys yms. aiotaan ratkaista. Vaan jostain pitää aloittaa ja kokouksiin soitto on erityisesti liikkeessä ollessa sekä heikompien datayhteyksien päästä osoittautunut meillä Soveltossa on-premise-ratkaisunakin tarpeellisuutensa sekä käyttökelpoisuutensa. Skype for Business broadcast-kokoukset jopa 10 000 yhtaikaiselle käyttäjällä tulevat myös E1- ja E3-tilauksiin.

PowerBI Pro:lla voit visualisoida ja analysoida tietoasi nopeasti ja tehokkaasti. Sen avulla voit myös hakea tietoa erilaisten kyselyiden avulla. Tule keväällä uudelle kurssillemme tutustumaan tarkemmin. Delve Analytics puolestaan auttaa selvittämään, kuinka hyvin hyödynnät tietotyökalujasi ja ehdottaa jopa, kuinka voisit tehostaa toimintaasi. Ensi vuoden puolella toiminto kehittyy siten, että analysointia voi tehdä myös tiimi- ja organisaatiotasolla. Aina teknologia ei kuitenkaan ole ratkaisu. Itse osallistuin jo tovi sitten omalle ajanhallinnan kurssillemme, josta sain käytännön vinkkejä sekä erityisen hyvän lähtölaukauksen OneNoten hyödyntämiseen muistiinpanojen tekemiseen.

Office 365:n kautta kulkee yhä suurempi määrä sähköposteja. Microsoftilla on mahdollisuus tehdä viestinnän suojaamista sähköposteissa sekä niiden liitteissä ja linkeissä olevilta vielä tuntemattomilta uhilta jo ennenkuin työasemiin asennettavat suojausohjelmistot ehtivät niihin reagoimaan. Customer Lockbox -toiminnolla puolestaan voit rajata datan käytön vain ennalta määritetyille henkilöille, joille voidaan pakottaa käyttöön vahva todennus puhelinsoitolla tai tekstiviestinä lähetettävällä kertakäyttöisellä numerolla.

Loppujen lopuksi uusia palveluita ei hankita vain niiden toimintojen perusteella. Suurin tuottavuusloikka onnistuu työtapoja muuttamalla ja siihen Office 365 sekä sen mahdollistama moderni ja mobiili tietotyö ajasta ja paikasta riippumatta antavat oivat työkalut.

Jos haluat kokeilla toimintoja käytännössä, niin sivulta http://testdrive.office.com/enterprise-e5/ löydät ”napsuteltavat” demot. Aiemmin E4-kokeilutilausta ei ollut mahdollista tehdä, mutta E5:een voit tutustua 30 päivän ajan rekisteröimällä tilauksen osoitteessa http://aka.ms/e5trial. E4-tilauksia voi hankkia vielä kesäkuuhun 2016 saakka, mutta esimerkiksi Microsoftin omalla vertailusivulla ei E4-pakettia näytetä. E5-paketin eri toimintoja on mahdollista hankkia myös erikseen. Ota yhteyttä lisenssikumppaniisi tarkempien yksityiskohtien saamiseksi.

Jos vielä harkitset organisaatiossasi Office 365:n käyttöönottoa, niin uusi kurssimme Office 365 tietohallintojohdolle antaa vastauksia ja ohjenuoria. Käyttöönoton ja hallinnan puolestaan opit asiantuntijakurssillamme 20346 Office 365 käyttöönotto ja hallinta (MCSA), joka antaa myös oivat eväät O365-sertifiointitestien suorittamiseen.