Sähköiset lomakkeet ja SharePoint

11.2.2016, 10:00 in Tietotyö by Petri Riihikallio

Officen mukana on vuodesta 2003 lähtien tullut InfoPath on ollut Microsoftin työkalu sähköisten lomakkeiden tekoon. Sen kohtalo on viime vuosina epäselvä ja nyt on taas tullut uusia käänteitä tähän saagaan.

InfoPath on ollut Microsoftin työkalu sähköisten lomakkeiden tekoon Office 2003:sta lähtien. Vuosien mittaan sitä on integroitu SharePointiin aina vain olennaisemmaksi osaksi esimerkiksi luetteloiden lomakkeiden muokkausta. 2014 alussa Microsoft kuitenkin ilmoitti, että InfoPathin tarina päättyy versioon 2013 ja se tullaan korvaamaan jollain paremmalla ratkaisulla.

https://blogs.office.com/2014/01/31/update-on-infopath-and-sharepoint-forms/

Tuota Office-blogin artikkelia on myöhemmin päivitetty päivämäärien osalta, mutta alun perin tukea luvattiin viisi vuotta eteenpäin eli vuoteen 2018. Korvaavaa tuotetta ei koskaan virallisesti esitelty, mutta jossain oli näytetty selaimessa tapahtuvaa lomakkeiden muokkausta. Nimeä uudella ratkaisulla ei ollut, mutta termi Future of SharePoint Lists eli FoSL vakiintui.

FoSL ei oikein edennyt. Sitä odotettiin viimeistään osana SharePoint 2016:a, mutta mitään valmista ei näkynyt. Microsoft pidensi InfoPathin tukea vuoteen 2023 kaikessa hiljaisuudessa. Nyt tammikuussa 2016 tuli ilmoitus, että FoSL on haudattu ja InfoPathia tuetaan vuoteen 2026 saakka eli SharePoint 2016:n tuen ajan. Forms Services eli selainlomakkeiden tuki Office 365 -palvelussa ilmaistiin paljon epäselvemmin.

https://blogs.office.com/2016/01/20/sharepoint-server-2016-and-project-server-2016-release-candidate-available/ (InfoPath on mainittu aivan artikkelin lopussa kysymyksiä ja vastauksia -osion lopussa)

Mitä tästä pitäisi ajatella? InfoPath on hengissä, mutta uutta versiota ei ole tulossa. Vanha 2013-versio on ladattavissa Microsoftin latauskeskuksesta.

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48734

Tukea on luvattu vain SharePoint 2016 yhteydessä. Kukaan ei tiedä voiko InfoPathilla tehtyjä ratkaisuja siirtää seuraavaan SharePoint versioon. Joitain korvaavia tuotteita on tarjolla, mutta ei mitään selkeää markkinajohtajaa. Kolmannen osapuolen tuotteet varmasti saavat melkoisen piristysruiskeen Microsoftin FoSL-ilmoituksen jälkeen, mutta vielä on liian aikaista sanoa mikä olisi paras valinta.

Lähes samanlainen tilanne on työnkulkujen puolella. SharePoint Designer 2013 on tuettuna SharePoint 2016:n elinajan. Microsoftin ratkaisu on työnkulkujen teko Visual Studiolla, mikä vaatii eritystaitoja. Esimerkiksi Nintex Workflow on melko vakiintunut kolmannen osapuolen tuote työnkulkujen tekoon selaimella suoraan SharePointista käsin.