Työelämä tarvitsee digitaitoja

27.4.2016, 15:14 in digitalisaatio, Tietotyö by Petteri Kallio

Työelämä on nopeassa murroksessa. Digitalisaatio muuttaa toimialoja, ammatteja, työtehtäviä ja koko työn olemusta. Työ ei kuitenkaan ole katoamassa mihinkään, mutta se on vahvasti muuttamassa muotoaan. Onneksi meitä ihmisiä tarvitaan edelleen ajatteluun ja kommunikointiin robottien hoitaessa rutiinit. Mikäli työ on ongelmanratkaisua se ei lopu meiltä ihmisiltä koskaan. On todettu, että työ jota joku voi tehdä halvemmalla, nopeammin tai enemmän tulee katoamaan tulevaisuudessa.

Myös työura ja urapolku tuntuvat olevan mennyttä aikaa.  Työura on  muuttunut  enemmän uraverkostoiksi ja erilaisiksi projekteiksi kuin uraputkeksi. Myös erilaista osaamista arvostetaan nykyisin aiempaa enemmän. Omat taustani ovat tiedemaailmasta ja perustutkimuksesta, josta olen hairahtanut yritysmaailmaan ja nyt Soveltolle. Aiemmin tätä olisi pidetty outona, nyt sitä pidetään pelkästään vahvuutena ja hyvä näin. Olen saanut ammennettua kaikista edellisistä ammateistani jotain hyvää uuteen. Nykytyön standardina voidaan pitää sitä, että yhä useampi meistä vaihtaa tehtäviä, ammattia ja jopa maata. Tämä vaatii aivan uudenlaista asennetta, uuden oppimista ja osaamisen jatkuvaa kehittämistä sekä kykyä luopua vanhoista tekemisen tavoista. Lisäksi tarvitsemme innostusta onnistuaksemme.

Oppia voi vain itse

“Self-education is, I firmly believe, the only kind of education there is.” – Isaac Asimov

Suomen koulutusjärjestelmää on kritisoitu viimeaikoina ja osittain oikeutetusti. Omasta mielestäni mikään koulutus ei sinäänsä valmista tulevaan työhön.  Ainoa menestyksen resepti on jatkuva oppiminen. Omasta kehityksestään ja oppimisestaan puolestaan kukaan muu ei voi ottaa vastuuta kuin itse. Se, että me suomalaiset tulemme menestymään myös tulevaisuudessa vaatii uutta oppimista kaikilta työssäkäyviltä. Se tarkoittaa yli 2 miljoonaa suomalaista. Uudet tekemisen tavat sekä varsinkin digitalisaatio karkaa meiltä jos meillä kaikilla ei ole mahdollista oppia uutta muutoksen tahdissa. Mikael Jungner on kirjoittanut osuvasti digiloikasta,  mutta omasta mielestäni osaamiskuilu alkaa olemaan varsinkin tietyillä toimialoilla jo sen verran leveä että loikka saattaa osoittautua vaaralliseksi.

Mielestäni nyt tarvitaan enemmän sillanrakentajia kuin “loikkaajia”, jotta tämä digitaalinen muutos olisi turvallinen kaikille.

Työelämän digiosaamisen minimistandardi

Uudessa työssäni Soveltolla aloitamme yhdessä suomalaisten organisaatioiden kanssa rakentamaan työelämän digiosaamista. Me puhumme digiosaamisen minimistandardista, eli siitä mitä JOKAISEN työssäkävijän tulisi osata työssään. Nämä ovat juuri pieniä asioita, mitkä erityisesti helpottavat työssäkäyntiä eivätkä lisää työtaakkaa entisestään.

Itse olen tavattoman innostunut juuri digitalisaation tuomista hurjista mahdollisuuksista suomalaisen työn ja työelämän kehittämisessä. Uskon, että tämä on tapa saada meidät suomalaiset suosta takaisin kuokan varteen. Minun päätehtäväni on auttaa organisaatioita onnistumaan toimintansa digitalisoinnissa. Lisäksi toimin itse myös kouluttajana ja fasilitaattorina asian tiimoilta. Me tulemme järjestämään tämän vuoden aikana teeman ympärille erilaisia tapahtumia ja seminaareja. Apunani minulla on Sovelton kokeneet pedagogit ja ict-osaajat.

PetteriKallioSoveltoDigijuna on vasta lähtenyt asemalta ja mukaan kerkeää vielä. Ota rohkeasti yhteyttä ja lähdetään kehittämään yhdessä.

Petteri Kallio, Ph.D., Senior Consultant

@petterikallio LinkedIN

Petteri Kallio on filosofian tohtori, ex-geenitutkija, ikuinen oppija, kouluttaja, digitalisti ja yrittäjä. Hän työskentelee konsulttina Sovelto Oyj:lla. Petteriä kiinnostavat työn muutos, motivaatio, itsensä johtaminen, jatkuva oppiminen ja tietysti digitalisaatio.