Makroja OneNote’iin? Onetastic! Miksi ja miten?

1.9.2016, 16:54 in Tietotyö, Vinkit, Yleinen by Antti Kivivalli

Jos OneNote-muistikirjassasi on paljon osia tai osassa sivuja, niin miten pidät ne aakkosjärjestyksessä? Ei, OneNote’issa ei ole sellaista toimintoa. Järjestelmälliset ihmiset järjestävät käsin uudet osat ja sivut aina oikeaan järjestykseen ja muut antavat niiden olla ja käyttävät hakutoimintoa.

Jos olet tottunut hyödyntämään VBA-makroja esimerkiksi Excelin kanssa, se ei onnistu OneNote’issa, sillä Visual Basic ei toimii siinä.

Viitisen vuotta sitten Microsoftin ohjelmistokehittäjä Omer Atay alkoi vapaa-aikanaan julkaista Onetastic-makroja OneNote’ille ja nyt me voimme helposti asentaa ne omaan OneNote’iimme.

  • Tarvitset asennusoikeudet eli pääkäyttäjätunnuksen omaan koneeseesi.
  • Sinun pitää tietää, onko käytössäsi 32- vai 64-bittinen OneNote. Versiossa 2016 voit tarkistaa sen valitsemalla OneNote-ikkunassasi Tiedosto > Tili > Tietoja: OneNote (File > Account > About OneNote) – aiempien versioiden tiedot löydät samalta suunnalta ja ohjeet niitä varten on Onetastic-lataussivulla.
  • Mene Onetastic-sivustolle osoitteessa http://omeratay.com/onetastic/ ja lataa sieltä itsellesi käyttämäsi version mukainen Onetastic. Asennuksen aikana OneNote pitää olla suljettuna.

OneNote_versiotiedot

  1. Saat Onetasticin on zip-tiedostona, jonka sisällä on exe-muotoinen asennustiedosto. Avaa ladattu zip, pura se omalle koneellesi ja suorita. Tähän tarvitset siis asennusoikeudet.
  2. Asennuksen alussa ei tarvitse kuin valita kieli. Suomea ei ole, mutta makrot toimivat kyllä suomenkielisen OneNote’in kanssa.

Onetastic_Settings

 

 

 

 

Kun seuraavan kerran käynnistät OneNote’in, on valintanauhan Aloitus-välilehdelle tullut makropainikkeita ja voit käyttää niitä suoraan siitä. Settings-painikkeen valikossa on mahdollisuus sijoittaa makrot omalle välilehdelleen. Kätevä OneCalendar jää silti Aloitus-välilehdelle.
Mutta aiemmin mainittuja lajittelumakroja ei siellä näy. Onetasticin idea onkin, että sinne voi ladata ja jopa tehdä haluamiaan makroja.

MOnetastic_Macros_Sort_download_IEakrojen lisääminen käynnistyy helposti valitsemalla toiminnon Download Macros, mikä käynnistää selaimen ja avaa Onetastic-sivuston Macrolandin.

Sieltä löytyy luokasta Sort juurikin esimerkiksi makrot sivujen ja osien lajittelemiseen – ja monta muuta.

Kun makron omalta sivulta valitsee Download, saa sieltä koneelleen .onetastic-tiedoston, joka pitää vielä avata, jotta se asentuu ja tulee käyttöön. Jos se ei näy suoraan, niin saatat löytää painikkeen All Other Macros ja sieltä muut ladatut.

Onetastic_All_Other_MacrosSitten vaan käyttämään makroja!

PS. Onetastic tuo toimintoja jopa hiiren kakkospainikkeen antamaan pikavalikkoon!